gold aksesuar

logo

e-ticaret paketleri

ÜNİVERSİTE HAYATINDA İŞ HAYATINA HAZIRLIK

ÜNİVERSİTE HAYATINDA İŞ HAYATINA HAZIRLIK

Belirli bilimsel testlerden sonra eğilim ve yeteneklerine uygun ve mezuniyet yıllarında ülkede geçerli olacak bir mesleğe yönelen üniversite gençliğinin, daha yüksek okul sıralarında iken iş hayatına hazırlanması ve bunun için bir yönetim geliştirmesi gerekmektedir.

Üniversite gençliği bir yandan bilgilerini bu irfan yuvalarında geliştirirken, diğer yandan da ilerde içine gireceği iş hayatının hazırlıkları ile uğraşmalıdır.

Kendini Tanımak ve Tanıtabilmek           

Bunu yapabilmenin en önemli yolu kendini tanımak ve tanıtabilmektir. Kendini tanımak, kendi kendini analizle başlar. Üniversite öğrencileri kendi kendilerini zaman zaman analiz ederek; fiziksel,fizyolojik, zihinsel, psikolojik ve entellektüel özelliklerinin bir envanterini yapmakla işe başlamalıdır.

Bu analizi kendi kendine yapmak başlangıçta bazı zorluklar gösterebilir. Bu bakımdan lise sonu dönemde yönlendirici rol oynayacak vakıf ve kurumların bu analiz işlevini bilimsel olarak üslenmeleri düşünülmelidir.

Bu analizler sonucu üniversite, öngördüğü işe uygun olmayan fiziksel, psikolojik ve veya entellektüel karakterlerini kendi kendine uygulayacağı pratik metotlarla düzeltmeye ve uygulamaya çalışmalıdır. Bu analizi paralı veya parasız yapacak kuruluşların birer takviye kurumu olabileceği de düşünülmelidir.

Konu kendi kendini tanımaya gelmiştir, tanıtım birinci derecede hocalarına ve belki de onların tavsiyeleri ile iş dünyasına olacaktır. Bunun en doğal yolu öğrenci kulüplerine, derneklerine, gençlik sanat ve spor teşekküllerine üye olarak, buralarda mümkün olursa yönetim kademelerinde görev yapmaktır.

Üniversite öğrencisi tertip edilecek sempozyum, panel, konuşma ve dernek yönetim kurumlarının toplantıları nedeniyle hocalarla temasa geçmelidir. İş dünyasının ileri gelen simalarına kendini tanıtma ve bunun sonucu olarak kendileri ile konuşma, görüşme diyaloga girme olanağı daima bulabilir. Bu diyalog sonrası staj imkanı isteği yer ve şartlarda sağlanabilir.

Stajyerlik

Staj esnasında öğrenci, üst kademelerle ve hocalarla görüşerek gözlemlerini değerlendirebilir, öğrenmenin yanı sıra kendinden de bir şeyler katabilir. Her halükarda ünivesite gençliğinin utangaçlıktan mutlaka sıyrılması, ancak işi hiçbir zaman laubaliliğe götürmemesi şarttır.Stajyer genelde staj yaptığı müessesede  gelecek endişesinden uzaktır. Kuracağı dostluklar çoktur. Her kademeden bilgi edinebilir.

Bu bilgilerin sentezini yaparak abartmadan uygun fırsatlar oluşturarak, bu sentezi korkusuzca üst kademelere iletebilir. Bu şekilde bir iletişimle üst kademe, altta olan bitenden haberdar olabileceği gibi, stajyerin gözlemlerini açıkça irdeliyerek stajyerin deneyimini arttırır. Bütün bunlar stajyerin uygun dozajda üst kademe ile diyaloga rahatça girebilmesine bağlıdır.

Mesleki deneyimi üniversite öğrenciliği süresince gelişen kişinin mezuniyetinde kendine en uygun iş bulabilmesi kolaylaşır.

Yönlendirici Kurumlar

Bütün bunların gelişmesi, daha yukarıda anlatmaya çalıştığımız gibi, bilimsel çalışan yönlendirici kurumların vazife görmelerine bağlıdır. Hür teşebbüs şirketlerin eğitim vakıflarının bu görevi yerine göre paralı veya parasız şekilde yapmaları artık zaruret haline gelmiştir.

Yararlı genç bir nesil ancak bu tür bilimsel araştırmalar sonucu yetişecektir. Bu işlevlerin sözü edilen vakıflarca yerine getirilmesi için bu konularda kıpırdanmalar başlamıştır.Devamı ve gelişmesi gençliğimizin önemli bir gereksinmesini karşılayabilir. Ülkenin işsizlik probleminin çözümünün yanı sıra memleketimizin gelişmesinde önemli bir katkıda bulunacağına gönülden inanıyorum  

İşe Girmede İlk İzlenim

Günümüzde özellikle yüksek öğretim görmüş kişilerin kaliteli kurumlarda iş bulmaları hayli zordur.Her ne kadar gazetelerin insan kaynakları eklerinde “Eleman aranıyor” ilanları büyük yer tutuyorsa da iş gücü arzının bugün için isteği aşmakta olduğu da maalesef bir gerçektir.

Yetenek ve İsteğe Uygun İş

İş bulmada amaç, elemanın kendi yetenek ve isteğine uygun bir iş kadar, öngördüğü türde bir kurumda çalışabilmesidir. Çalışma isteği bir “iş Talep Formu” doldurmakla başlar.

Bu formun dikkatle okunup yanıtları verebilmesi kapı kilidini açacak anahtar niteliğindedir.

Kişi karakterlerini isteklerini belirtirken abartıdan ve dağınıklıktan uzak kalmaya dikkat etmelidir. Vereceği kişi ve kurumların referanslarında oldukça önemlidir ve tercih unsuru olabilir.

“boş zamanlarda ne yaparsınız?.” Şeklindeki sorulara yanıt çok  önemli olup, istenen işle uyum sağlamadır.İş görüşmelerinde boş zamanlarınızda ne yaparsınız şeklindeki sorulara yanıt, istenen işle uyum sağlamalıdır.Örneğin satış ve pazarlama işinde çalışacak bir kişinin, boş zamanlarında derneklerle meşgul olması, tenis türü sporlarla uğraşması uygun iken bir muhasebe, mühendislik veya araştırma biriminde çalışacak kişilerin boş zamanlarında kitap okumaları tercih edilir.

İlk izlenimde Dikkat Edilenler

Erkeklerin, koyu elbise, pastel gömlek, aşırı olmayan kravat, siyah çorap, boyalı ayakkabı giymeleri, saç ve sakallarının bakımlı olması ilk izlenim bakımından önemlidir. Günümüzde cekete uygun pantolon giyilebilirse de blue jeans ve benzerlerinden kaçınılmalı, bakımlı olmaları şartsa da saç düzeni kesinlikle aşırıya kaçmamalıdır.

İş görüşmelerinde adayların kıyafetleri çok önemlidir. Görüşme sırasında aday rahat olmalı, ikramı kabul etmeli, günümüzde sigaradan kaçınmalı konuşurken güler yüzlü olmalı, karşındakinin gözünün içine bakmalı ve özellikle siyah gözlükten kaçınılmalıdır. Yanıtlar gerçek ve direkt olmalı, kendi propagandasını yaparken kesinlikle aşırıya kaçmamalıdır

Maaş ve gelir konusunda kurum şartlarını öngörmeye çalışmalı, bir fikir beyan etmeye gayret etmelidir.İkinci teknik görüşmede ise bilgisini, imkanı nispetinde geniş bir şekilde sergilemelidir.

Sonu önceden Tasarlamak

Şimdi de üniversiteyi bitirmiş ve iş hayatına ileride kendi işini kurmak üzere atılmak isteyen gençliğin tutumundan söz edeyim. İleride kendi işini kurmak isteyen gençlerin, işin tüm kısımlarını belirleyecek bir görevde iş hayatına atılmaları ve bunun için de meslekleri ile ilgili nispeten küçük bir müessesede işe başlamaları ve deneyim kazanmaları gerektiğini vurgulamak isterim.

Küçük Bir İşletmede İşe Başlamak      

Üniversite bitirmiş gençlerin bu tür küçük bir müesseseyi seçerken, sahibinin ve çalışanların pratikten yetişmiş, çok küçükten başlamış ve zaman içinde belirli bir ınıra kadar yükselmiş kuruluşlara öncelik vermelerini öneririm.

İleride bina müteahhidi olmak isteyen gençlerin ve apartman yap sat şirketinde, makine, yedek parça veya metalik ekipman üretimini düşünen gençlerin orta boy bir atölyede; ticarete atılmak isteyenlerin ise yine küçük boy bir iş yerinde iş aramalarını ve bu müesseselerde çalışanlarının çoğunun ve özellikle patronlarının “alaylı” olmalarına özen göstermelerini öneririm.

Üzeyir GARİH’in iş hayatından kesintiler ve gençlere tavsiyeler kitabından iktibas edilmiştir.

#

SENDE YORUM YAZ