gold aksesuar

logo

e-ticaret paketleri

BAŞARI İÇİN NASIL ÇALIŞILMALI

BAŞARI İÇİN NASIL ÇALIŞILMALI

Başarıya giden yol çok çalışmaktan geçmez. Geçmişte başarılı olmak için öne sürülen reçete “çalışmak” şeklinde idi. Oysa günümüzde “çok çalışmak” yerini “etkili çalışmaya” bırakmıştır. “Etkili çalışmak”;zamanı, belirlenmiş amaçlar ve saptanmış öncelikler doğrultusunda programlı olarak kullanmaktır.Etkili çalışma programı içerisinde eğlenmeye, dinlenmeye, aileye, sevdiklerine zaman ayırmaya ve hobilere daima yer vardır. Öğrencinin başarılı olabilmesi için ; Çok çalışmak değil etkili çalışması. Amacın açık ve net bir şekilde yapılmış olması. Kişinin buna inanması. Ve bu amacına uygun yıllık, aylık ve haftalık programların düzenlenmesi şarttır.Amacına zaman ayırmayan kişi” amaç sahibi” değil “hayal sahibi”dir. Amaçlar davranışları başlatır, sonuçlar bu davranışları sürdürür. Amacını açık- seçik belirlememiş kişi dümensiz gemiye benzer. Gemi devamlı yol alır içindekiler birşeyler yaptıklarını sanırlar ancak geminin akibeti şansa ve kadere kalmıştır. Bu gemi kayalara çarparak parçalanacağı gibi, hiç ilgisiz bir limanada gidebilir. Kişi amacını belirlemeli, belirlediği amacına ulaşacağına inanarak çalışmalıdır. Her insan inandığı amacına ulaşmayabilir. Amaçlarına ulaşanlar   mutlaka inanmış kişilerdir. Başarılı Kişiler; Güçlerinin, niteliklerininve yetellerinin sınırını bilen, sahip olguğu imkanlardan haberdar olan, Zamanlarını amaçları için planlı ve düzenli olarak kullanan, önemli ile önemsizi birbirinden ayıran, Koşullardan şikayet etmek, pişmanlık duymak ve hayıflanmak yerine, önündeki problemi nasıl çözeceğine bakan, Dünyayı ve koşulları değiştirmek yerine kendilerini değiştirme gayreti içinde olan, Sebepleri kendi dışında değil, kendi içinde arayan, Sonucu değiştiremeyeceği durumları kabul edip, problemlerini çözmek için yeni alternatiflere yönelen, Sabırlı, kendine güvenen, gerçekci, yaşama umutla bağlı olan kişilerdir.

BAŞARILI OLMAK İÇİN:

  1. AMAÇLARIN VE ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİ GEREKİR.

 Zaman ve hayat aynı anlamda kullanılabilir. Geçen zaman kullanılmaz ve telafi edilemez. Zamnı boşa geçirmek, hayatı boşa geçirmek demektir. “ Zamanı konturol etmek hayatı konturol etmek “ demektir. Gerçekte konturol, planlama ile başlar. Planlama geleceği bugüne getirmek demektir.

  • Amaçlarınızı net bir şekilde belirleyip tamamlayın.
  • Önem sırasına koyun.
  • Birinci derecede önemli birden fazla amacı bir arada gerçekleştire bilmek mümkün değildir. Bir seçim yapıp gücünüzü sizin için en önemli olan ve kendinizi en güçlü hissettiğiniz amaca yönlendidin.
  • En önemli grupta yer alan amaçlarınızı gerçekleştirmek için her gün belirli bir süre ayırın.Harcadığınız gayretin değil elde ettiğiniz sonuçlar üstünde durun.
  • Amaçlar motivasyon için temel oluşturur, davranışı yönlendirir.
  • Çalışmak istedikleri halde çalışmadıklarını söyleyen öğrencilerin büyük çoğunluğu, çalışmak için kendilerine ait gerçekte benimsedikleri bir sebepleri olmayanlardır.Öğrencinin çalışmak için kendisine ait bir sebebi yoksa verimli çalışması mümkün değildir.  

2. PLANLI ÇALIŞMAK GEREKİR

Planlı çalışma baştan sona amaçlı bir iştir. Planlı çalışacak bir öğrencinin planlı olmanın öneminereğini kavramış olması gerekir. Plan öğrenciye;

  • Bir işin hazırlanmasında kendisine yeterli zamanı yaratmasını sağlar.
  • Daha etkin olmasına yardımcı olur.
  • Kendisine güveni yükselir.
  • Sorunlarını çözmesini kolaylaştırır.
  • Doğru karar vermesini sağlar ve sık sık karar değiştirmekten kurtarır.

Her öğrenci çalışma planı yapmayı bilmelidir.

  • Planlar günlük, haftalık ve aylık olarak düzenlenmelidir.

     En iyi öğrenilen saatler zor öğrenilen dersler için ayrılmalıdır.

  • Her öğrencinin; en iyi öğreneceği saatler farklı olmakla birlikte herkes için etkili öğrenme zamanı sabah ve sabahın erken saatleridir. Çünkü bu saatlerde beden dinlenmiş, zihin tam öğrenmeye hazır durumdadır.
  • Çalışmak için ayrılacak saatler saptanırken, çalışılacak dersin dersanede verildiği gün ve saate dikkat edilmelidir. Bu durum unutmayı azaltır, öğrenilenleri pekişterir.
  • Çalışma planı,ani olarak ortaa çıkabilecek durumlarda çalışmanın değişik saatlere kaydırılmasına olanak verecek esneklikte olmalıdır.
  • Çalışma sürelerinin uzunluğu derslerin özelliklerine göre düzenlenmelidir.
  • Çalıma saatleri olabildiğince her zaman günün aynı saatleri arasında olmalıdır.
  • Yemeklerden hemen sonra çalışılmamalıdır.
  • Hangi saatte neyin çalışılacağı kesin olarak önceden bilinmelidir.
  • Yapılan plana ne ölçüde uyulduğu günün sonunda mutlaka denetlenmelidir.

      ÇALIŞMAYA BAŞLAMAK 

  1. ÇALIMA ORTAMINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
  2. Çalışma odası mümkün olduğu kadar fazla sıcak veya fazla soğuk olmamalı, iyi havalandırılmalı ve sessiz olmalıdır.
  3. Çalışma masası ve yüksekliği kişinin boyuna göre ayarlanmalıdır.
  4. Ders çalışma ortamındaki poster, afiş ve resimler dikkatin dağılmasına, öğrencinin hayal dünyasına dalmasına neden olur.
  5. Çalışma masası çalışma dışındaki faaliyetler için kullanılmamalıdır.
  6. Çalışma ortamı ve masası sadece çalışma için kullanılmalıdır. Böylece ortam ve masa çalışma için uyarıcı niteliği taşır ve çalışmayı başlatır.
  7. Çalışma başlamadan önce çalışma sırasındagerekli olacak bütün malzemenin el altında bulunması, dikkatte kopmalara yol açacak nedenleri önlemek açısından yararlıdır.                         

ÇALIŞMAYI SÜRDÜRMEK DİKKATİ YOĞUNLAŞTIRMAK

      Dikkat bir şeyi öğrenmek amacıyla gösterilen zihinsel çabaya denir. Öğrencinin dikkatini konu üzerinde toplamadan çalışmada direnmesi boşuna zaman yitirmekten başka bir şey değildir. Çünkü dikkat olamadan öğrenme de olmaz. Bu tür çalışma anlayışı verimli olmadığı gibi öğrencide ders çalışmaya  karşı isteksizlik, ilgisizlik, hoşnutsuzluk ve bıkkınlık duygusuna neden olur.

Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ