logo

e-ticaret paketleri

‘Dünyanın 5 büyüğünden biri olacağız’

‘Dünyanın 5 büyüğünden biri olacağız’
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım sektöründe 2023 hedeflerinin 150 milyar dolarlık yıllık hasıla olduğunu ifade ederek, “Türkiye 2023’te dünyanın tarım konusunda en büyük 5 ülkesinden biri olacak. Bunlar uçuk hedefler değil. Gerçekçi, hatta mütevazi hedefler” dedi.

SAFA POLAT
SAKARYA

Sakarya’da düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Marmara Bölge Toplantısı’na katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım sektörünün bugününü ve geleceğini sektör temsilcileri ile birlikte masaya yatırdı. Türkiye’nin tarım konusunda dünyanın en büyük üreticilerinden biri olduğunu yineleyen Bakan Eker, tarım sektörünün geleceği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Meslek odalarının altyapılarını geliştirmesi gerektiğini belirten Eker, “Çağın ihtiyaçlarını giderecek donanımları kazanmamız lazım.

Yani bir zihniyet değişimi gerekli. 40 yıl öncenin, 30 yıl öncenin yaklaşımları ile tarımda dünya ülkeleri ile rekabet edecek konuma gelmemiz çok zor. Bu konuda eğitim ise eğitim, ne gerekiyorsa yaparız. Size bu konuda gereken desteği her zaman verdiğimiz gibi bugünden sonra da vermeye hazırız. Şu anda 7 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekim köylerde görevli. Bu yıl 2 bin 500 kişi daha almayı planlıyoruz. Böylece sayıyı 10 bine çıkaracağız” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye’deki her ziraat odasına bir danışman tahsis edileceği müjdesini veren Eker, “Türkiye’nin 81 vilayetine danışmanlar tahsis edeceğiz. Her ilde görevlendireceğimiz bir danışman, o ildeki ziraat odasında bulunacak. Çiftçilerimiz bu danışmandan istifade edecek. Bunun maaşını Tarım Bakanlığı olarak biz vereceğiz ancak, bundan sizler istifade edeceksiniz. Bunun son derece etkili olacağı kanısındayım” diye konuştu.

9 yıl önce 24 milyon hektar arazide 7,5 milyon çalışan çiftçinin 23 milyar dolar hasılaya ulaştığını kaydeden Eker, “9 yıl önce 23 milyar dolar hasıla ile dünya sıralamamız 11’di. Yani Türkiye’nin 7,5 milyon çiftçisi çalışıyor, 23 milyar dolarlık tarım ürünü üretiyordu. Bugün ise 2010 rakamı ile dünya ülkeleri içinde 62 milyar dolar hasıla ile 7. sıradayız. 9 sene önce aynı arazide 7,5 milyon insan aynı arazide 23 milyar dolar üretiyordu. Bugün ise aynı arazide daha az insan 62 milyar dolarlık tarım ürünü üretiyor. 190 ülke içinde sıralamamız şimdilik 7. Önümüzdeki ülkeler ise kıta ülkeleri. Önümüzde Çin, ABD, Hindistan gibi nüfusu ve toprağı çok büyük olan ülkeler var. Türkiye’de dış ticaret fazlasına sahip tek sektör tarımdır. Tarım sektörü olarak 72 milyon insanımızı ve 30 milyon turistimizi doyuruyor, üstüne bir de yurt dışına tarım ürünleri satıyoruz. İthalat olarak gözüken kalemlerin birçoğu bize ait değil. Örneğin kauçuk, selüloz gibi ürünler diğer sektörler tarafından Türkiye’de yetişmediği için ithal ediliyor. Bunların ithalatları tarımda gözüküyor ancak ihracatları o sektöre yazılıyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin tarım konusunda 2023 hedeflerinden de bahseden Eker, şunları kaydetti:

“Nasıl ki tarım hasılamızı 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardık, 2023’te de 150 milyar dolara çıkaracağız. Bunlar uçuk hedefler değil. Gerçekçi, hatta mütevazi hedefler. Katettiğimiz mesafeye bakılırsa bundan sonra bunu çok daha rahat yapacağız. Hedefimiz iki basamak daha atlayıp, Türkiye’yi dünyanın ilk 5 tarım ülkesi arasına koymak. Genel ekonomide Türkiye 17. sırada, tarımda ise 7. sırada. Avrupa’da birinciyiz. Fransa, İspanya, İtalya’yı geçtik. Sizlerin temsilciliğini yaptığınız Türk çiftçisinin üretimi ile Türkiye Avrupa’nın en büyük tarım hasılasına sahip ülke oldu.”


Tarım arazilerinin toplulaştırılması çalışmalarının devam ettiğini de söyleyen Eker, “Miras yolu ile tarım arazilerinin bölünmesini engelleyecek düzenlemeyi yapıyoruz. Bu bizim için en acil ve üzerinde en çok çalıştığımız konu. Hükümet programında var, Acil Eylem Planı’nda var. Onun üzerinde çalışıyoruz ve bir noktaya getirdik. Bir yanlış uygulama Türkiye’de 80 küsur yıldır var. İsviçre medeni kanununu aynen almışız. İsviçre medeni kanununa göre tarım arazileri de para gibi değerlendirilip babadan evlada geçerken, bunun parçalanmasına izin veren bir kanun yapmışız” dedi.

Bakan Eker, oluşturulması düşünülen Süte Müdahale Kurumu ile ilgili alarak ise şunları söyledi:

“Et Balık Kurumu’nu oluşturulacak yeni bir yapıyla sütü de içine alarak, Süt Müdahale Kurumu haline getirme çalışmasına devam ediyoruz. Şu anda bunun çalışmasını tamamladık. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndaki ekonomi yönetimiyle de paylaşıp kararımızı verip uygulamaya koyacağız. Buradaki hedefimiz süt fiyatı düştüğü zaman bu kurum üretici lehine müdahale edecek, sütü toplayacak, süt tozu yapacak. Arz yükseldiği zaman da sanayici lehine bu defa süt tozu yapılmış olanı piyasaya sunmak suretiyle sanayicinin
ve tüketicinin lehine müdahale edecek. Ette de, sütte de aynı şey yapılacak. Böylece modern bir düzenleme kurulu haline geçecek.”

1481 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ